Środki trwałe – od jakiej kwoty zaliczamy zakup do ewidencji, a kiedy bezpośrednio w koszty
Kwalifikacja zakupu jako środka trwałego albo jako kosztu rozliczanego jednorazowo decyduje o momencie ujęcia wydatku w rachunku podatkowym. Granicę wyznacza wartość początkowa 10 000 zł, jednak samo porównanie kwoty z faktury z tym progiem bywa niewystarczające. Omawiamy zasady ustalania wartości początkowej, obowiązki ewidencyjne oraz limity jednorazowej amortyzacji w 2026 roku.
Spis treści:
- Środki trwałe – co to jest w ujęciu podatkowym?
- Środki trwałe – od jakiej kwoty trafiają do ewidencji?
- Wartość początkowa a status podatnika w VAT
- Zakup do 10 000 zł – trzy warianty rozliczenia
- Ewidencja i amortyzacja powyżej 10 000 zł
- Odrębne limity dla samochodów osobowych
- Najczęstsze błędy w kwalifikowaniu zakupów
- Podsumowanie
Środki trwałe – co to jest w ujęciu podatkowym?
Odpowiedź na pytanie o próg wymaga ustalenia, o jakich składnikach majątku mówimy. Zgodnie z art. 22a ustawy o PIT oraz art. 16a ustawy o CIT środkiem trwałym jest składnik majątku stanowiący własność lub współwłasność podatnika, kompletny i zdatny do użytku w dniu przyjęcia do używania, wykorzystywany na potrzeby działalności gospodarczej, o przewidywanym okresie używania dłuższym niż rok.
W definicji nie ma żadnej kwoty. Próg 10 000 zł nie decyduje o tym, czy coś jest środkiem trwałym, lecz o tym, czy amortyzacja jest obowiązkowa. Laptop za 4 000 zł używany w firmie dłużej niż rok spełnia wszystkie przesłanki ustawowe, tylko przepisy pozwalają rozliczyć go prościej.
Środki trwałe – od jakiej kwoty trafiają do ewidencji?
Obowiązek wpisu do ewidencji środków trwałych i wartości niematerialnych i prawnych powstaje, gdy wartość początkowa przekracza 10 000 zł, a przewidywany okres używania jest dłuższy niż rok. Przy wartości równej 10 000 zł lub niższej przedsiębiorca wybiera sposób rozliczenia samodzielnie.
Limit obowiązuje od 2018 r., a wcześniej granica wynosiła 3 500 zł, dlatego starsze publikacje wciąż operują tą kwotą.
Wartość początkowa a status podatnika w VAT
Punktem odniesienia dla progu nie jest kwota z faktury, lecz wartość początkowa. Przy odpłatnym nabyciu stanowi ją cena nabycia powiększona o koszty poniesione do dnia przekazania składnika do używania: transport, montaż, opłaty rejestracyjne. Przy wytworzeniu we własnym zakresie decyduje koszt wytworzenia, a przy darowiźnie wartość rynkowa. Urządzenie kupione za 9 800 zł, którego instalacja kosztowała 700 zł, ma więc wartość początkową 10 500 zł i przekracza ustawowy próg.
Znaczenie ma również prawo do odliczenia podatku naliczonego. Limit 10 000 zł odnosi się do kwoty netto u czynnych podatników VAT, a u zwolnionych liczy się od kwoty brutto, ponieważ nieodliczony podatek zwiększa wartość początkową. Sprzęt za 9 500 zł netto pozostaje poniżej progu u czynnego podatnika VAT, natomiast u podmiotu zwolnionego jego wartość początkowa wynosi 11 685 zł i wymusza wpis do ewidencji.
Zakup do 10 000 zł – trzy warianty rozliczenia
Przy niskiej wartości początkowej przepisy pozostawiają przedsiębiorcy wybór, a każdy wariant inaczej rozkłada koszt w czasie:
-
ujęcie wydatku bezpośrednio w kosztach uzyskania przychodów w miesiącu oddania składnika do używania, bez wpisu do ewidencji,
-
wpisanie składnika do ewidencji i jednorazowy odpis amortyzacyjny,
-
wpisanie składnika do ewidencji i amortyzowanie go w czasie według stawki z wykazu.
Pierwsze rozwiązanie dominuje w praktyce, bo od razu obniża podstawę opodatkowania. Pozostałe mają sens wtedy, gdy firma chce rozłożyć koszt na kolejne lata, na przykład przy przewidywanej stracie podatkowej. Amortyzacja, nawet jednorazowa, zawsze wymaga wcześniejszego wpisu do ewidencji.
Ewidencja i amortyzacja powyżej 10 000 zł
Przekroczenie progu uruchamia obowiązki formalne o konkretnym terminie. Składnik trzeba wpisać do ewidencji najpóźniej w miesiącu przekazania go do używania, a późniejszy wpis traktuje się jako ujawnienie środka trwałego. Każdemu przypisuje się symbol Klasyfikacji Środków Trwałych, od którego zależy stawka amortyzacyjna. Ewidencja obejmuje trzynaście obowiązkowych elementów, między innymi daty nabycia i przyjęcia do używania, dokument nabycia z numerem faktury w KSeF oraz wartość początkową. Pominięcie wpisu pozbawia podatnika prawa do rozliczenia odpisów w kosztach, a od 2026 r. firmy na pełnych księgach przekazują ewidencję dodatkowo w pliku JPK-ST-KR.
Wpis nie oznacza jednak rozliczania wydatku przez wiele lat. Fabrycznie nowe środki trwałe z grup 3–6 i 8 KŚT można objąć jednorazowym odpisem do 100 000 zł rocznie. Mali podatnicy oraz podmioty rozpoczynające działalność korzystają z amortyzacji de minimis dla grup 3–8 KŚT, z wyłączeniem samochodów osobowych, a limit na 2026 r. wynosi 213 000 zł, czyli 50 000 euro według kursu 4,2586 zł z 1 października 2025 r. Status małego podatnika przysługuje przy przychodzie ze sprzedaży wraz z VAT do 8 517 000 zł za 2025 r.
Status małego podatnika przysługuje przy przychodzie ze sprzedaży wraz z VAT do 8 517 000 zł za 2025 r. Warunki stosowania obu preferencji rozkładamy na czynniki w tekście Jednorazowa amortyzacja środków trwałych – jakie zmiany w 2026 roku?.
Odrębne limity dla samochodów osobowych
Samochody osobowe rozlicza się według odrębnych reguł. Od 1 stycznia 2026 r. limit kosztów zależy od emisji CO2 i wynosi:
-
225 000 zł dla pojazdów elektrycznych oraz wodorowych,
-
150 000 zł dla spalinowych o emisji poniżej 50 g/km
-
100 000 zł dla spalinowych o emisji równej 50 g/km lub wyższej.
Pojazdy wprowadzone do ewidencji przed 1 stycznia 2026 r. zachowują limity z 2025 roku, a skutki nowych progów dla leasingu i polityki flotowej opisujemy w artykule Samochody firmowe 2026 – spadek limitu kosztów.
Pojazdy wprowadzone do ewidencji przed 1 stycznia 2026 r. zachowują limity z 2025 roku. Samochód osobowy pozostaje ponadto wyłączony z jednorazowej amortyzacji w ramach pomocy de minimis.
Najczęstsze błędy w kwalifikowaniu zakupów
Kontrole podatkowe wracają do kilku powtarzalnych nieprawidłowości:
-
dzielenie kompletnego urządzenia na kilka faktur poniżej progu, choć zestaw działający jako całość jest jednym środkiem trwałym,
-
pominięcie transportu i montażu w wartości początkowej,
-
zignorowanie okresu korekty VAT powyżej 15 000 zł: pięć lat dla rzeczy ruchomych, dziesięć dla nieruchomości.
Podsumowanie
Prawidłowe zakwalifikowanie zakupu w ewidencji środków trwałych ma fundamentalne znaczenie. Znajomość aktualnych przepisów pozwala uniknąć korekt rozliczeń podatkowych i w pełni wykorzystać przysługujące preferencje amortyzacyjne.
Jeżeli masz dodatkowe wątpliwości dotyczące środków trwałych i amortyzacji, zachęcamy do skorzystania z bezpłatnego programu Podatnik.info. Jako użytkownik zyskujesz możliwość zadawania pytań naszym ekspertom, a także otrzymasz pomoc w rozliczeniu deklaracji PIT nawet w 5 minut.
Najważniejsze informacje
-
wpis do ewidencji jest obowiązkowy przy wartości początkowej powyżej 10 000 zł i okresie używania dłuższym niż rok,
-
próg liczy się od kwoty netto u czynnych podatników VAT i od brutto u zwolnionych,
-
wartość początkowa obejmuje cenę nabycia wraz z kosztami poniesionymi do dnia przekazania składnika do używania,
-
limit amortyzacji de minimis wynosi w 2026 r. 213 000 zł.
FAQ
Środki trwałe – co to jest?
Środek trwały to składnik majątku stanowiący własność lub współwłasność podatnika, kompletny i zdatny do użytku w dniu przyjęcia do używania, wykorzystywany w działalności dłużej niż rok. Definicja z art. 22a ustawy o PIT nie zawiera progu kwotowego.
Środki trwałe – od jakiej kwoty trzeba je wpisać do ewidencji?
Obowiązek wpisu powstaje przy wartości początkowej przekraczającej 10 000 zł, o ile przewidywany okres używania jest dłuższy niż rok. Przy niższej wartości wpis zależy od wybranego sposobu rozliczenia.
Czy środek trwały poniżej 10 000 zł trzeba amortyzować?
Nie. Cały wydatek można zaliczyć do kosztów w miesiącu oddania składnika do używania. Amortyzacja pozostaje uprawnieniem, a jej wybór wymaga wpisania składnika do ewidencji.
Czy próg 10 000 zł liczy się od kwoty netto czy brutto?
U czynnych podatników VAT z prawem do odliczenia próg liczy się od kwoty netto. U podatników zwolnionych punktem odniesienia jest kwota brutto, bo nieodliczony podatek zwiększa wartość początkową.
Czy koszty transportu i montażu wchodzą do wartości początkowej?
Tak, jeżeli firma poniosła je do dnia przekazania składnika do używania. Transport, montaż, uruchomienie i opłaty rejestracyjne mogą przesunąć zakup powyżej progu 10 000 zł.
Bibliografia:
-
Ministerstwo Finansów, Podstawowe informacje o księgowości i ewidencjach w firmie, biznes.gov.pl
-
Ministerstwo Finansów, Podatek CIT – informacje podstawowe, biznes.gov.pl
-
Ministerstwo Finansów, PIT – stawki i limity, podatki.gov.pl
-
Ministerstwo Finansów, CIT – stawki i limity, podatki.gov.pl
-
Ministerstwo Finansów, VAT – informacje podstawowe, podatki.gov.pl





